Mleko roślinne czyli napój roślinny.

Mleko roślinne czyli napój roślinny.

Mleko roślinne jest to napój powstający z orzechów lub nasion. Do wytworzenia tego napoju nadają się ryż (biały i brązowy), płatki owsiane, orkisz, pszenica, soja, wiórki kokosowe, migdały, orzechy laskowe, nerkowca, sezam, nasiona słonecznika.  Mleko migdałowe było znane już w średniowieczu i zastępowało mleko krowie.

Po napoje tego typu najczęściej sięgają osoby nie spożywające produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli wegetarianie (zwłaszcza weganie), również Ci z nietolerancją laktozy (czyli cukru mlecznego), choć obecnie na rynku można nabyć mleko krowie bez laktozowe. Korzystają z niego również osoby z alergią na białka mleka krowiego (skazą białkową).

Mleko roślinne jest zachwalane jako zdrowsza alternatywa mleka krowiego. Mleko krowie nie zawsze każdemu służy, trzeba również pamiętać, że mleko roślinne jest mniej wzbogacone w białko, jest mniej słodkie i mniej kaloryczne. Często mleko roślinne wzbogacane jest w witaminę B3 i B1, oraz minerały.

W sklepie można natknąć się na mleko sojowe i ryżowe, rzadziej na mleko migdałowe czy owsiane. Takie mleka zazwyczaj znajdują się na półce ze zdrową żywnością. Jeżeli zdecydujesz się na kupno tego typu mleka zerknij na etykietę i wybierz takie, które ma najkrótszy skład. Takie mleko nie zawiera zbędnych dodatków smakowych, zapachowych czy ulepszaczy.

Mleko roślinne nie jest tylko do picia, jest ono dobrym dodatkiem do zup, gorących napoi, deserów (np. budyń) czy pieczenia.

Przepis na mleko roślinne  domowej roboty:

Zalej 1 szklankę orzechów (migdały lub orzechy laskowe możesz wcześniej sparzyć i zdjąć z nich skórkę) lub nasion wodą i pozostaw na ok. 8 godzin lub całą noc, do namoczenia. Następnie je zmiksuj i odcedzić przy pomocy gazy rozłożonej na sitku.

Jeśli napój jest zbyt mało słodki dosłodzić go cukrem lub jego odpowiednikiem, np. miodem. Tak przygotowane mleko trzymaj w lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu i spożyj w przeciągu 2-3 dni, ponieważ może fermentować. Jeżeli napój w trakcie przechowywania rozwarstwi się (zdarza się to np. w przypadku mleka owsianego lub ryżowego), po prostu go wymieszaj.

Papkę, która zostanie nam w gazie, po odciśnięciu mleka, możesz ją wykorzystać. Z owsianej przygotujesz odżywczą maseczkę na twarz i dekolt. Natomiast migdałową można wykorzystać do przyrządzenia ciasteczek lub – dodając nieco mleka i cukru lub jego odpowiednika – przygotować z niej wegański serek do naleśników.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.